Skip to main content

KOOLSTOFEMISSIES: HET IS TIJD OM IN ACTIE TE KOMEN

Wat stoot volgens jou de meeste koolstof uit? Auto’s? Luchtvaartmaatschappijen? Elektriciteitscentrales? Het zal je misschien verbazen dat ook de koolstofemissies van vee op de lijst voorkomen. Dat is waarom we allemaal actie moeten ondernemen. Om je een idee te geven over de hoeveelheden, vind je op deze pagina de CO2-emissies tijdens de levenscyclus van onze belangrijkste producten.

DE CO2-VOEDSELAFDRUK?

De statistieken zijn beangstigend. Een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van voedselsystemen. De voetafdruk van dierlijke producten alleen al is goed voor meer dan 50% van de wereldwijde koolstofemissies van de industrie. Het is eigenlijk heel simpel: kies voor voedsel dat minder CO2 uitstoot als een stap in de goede richting om de klimaatverandering tegen te gaan.

Vee

16.5%

De veeteelt genereert ongeveer 16,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.[1]

Dierlijke producten

57%

Ruim de helft van alle voedselgerelateerde emissies is rechtstreeks afkomstig van dierlijke producten.[2]

Landgebruik

77%

De wereldwijde veeteelt gebruikt 77% van de landbouwgrond.[3]

Het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC) en de Europese Commissie gebruikt een formule genaamd ‘koolstofdioxide-equivalent’ (CO2e) om de voetafdruk van een product te bepalen. Hieronder vind je de CO2e-emissies per kg van enkele eiwitbronnen in België.

Rundergehakt

33,03kg

CO2e per kg[4]

Kip

4,58kg

CO2e per kg[4]

Quorn mycoproteïne

0,79kg

CO2e per kg[4]

De vermelde waarden vertegenwoordigen de koolstofvoetafdruk van boerderij tot fabriekspoort.
Databronnen: 1. Twine(2021), 2. Xu et al. (2021), 3. Our World in Data (2019), 4. Quorn Footprint Comparison Report (the Carbon Trust, 2022)

EEN STAP IN DE GOEDE RICHTING

Bij Quorn® kunnen we met trots zeggen dat we het eerste vleesvrije merk ter wereld zijn dat de koolstofvoetafdruk van zijn producten heeft laten accrediteren door een derde partij. Onze interne experts berekenen de emissies van onze producten. De data worden daarna gecontroleerd en geaccrediteerd door de Carbon Trust zodat je een idee hebt van de cijfers wanneer je kiest wat je gaat eten. Wanneer je ziet dat een van onze producten is gecertificeerd door de Carbon Trust, dan betekent dit dat we niet alleen de voetafdruk van het product hebben gemeten, maar ook dat we ernaar streven om die nog verder verkleinen. Na verloop van tijd zullen Quorn-maaltijden je dus helpen om je koolstofvoetafdruk te verkleinen.

CO2-berekening voor Quorn Fijngehakt, 100g Diepgevroren

CO2e = koolstofdioxide-equivalent

Bag of Quorn Mince
0,14 kg CO2e
(Per 100g)

Onze producten worden allemaal gemeten per kilogram en per portie van boer tot bord, en laten de koolstofvoetafdruk van de hele levenscyclus van het product zien.

Bekijk alle producten

Bekijk hier het volledige rapport voor alle gegevens over onze koolstofemissies per product hier.

CO2 BEREKENEN: DE SOM VAN DE CO2-EMISSIES

Het duurzaamheidsteam van Quorn Foods werkt nauw samen met de Carbon Trust om de hele levenscyclus van onze producten te onderzoeken. Alles wordt meegerekend, van de ingrediënten die we gebruiken over de energie in onze fabrieken, het transport en zelfs de verpakking die je meeneemt naar huis - tot de emissies die verband houden met de opslag en de bereiding van onze producten bij je thuis. We doen dit om je onze cijfers te laten zien, en we moedigen je aan om andere voedselproducenten te vragen hetzelfde te doen.

Op onze populairste producten zul je vanaf nu dit logo zien staan

Ingrediënten

Emissies die verband houden met de ingrediënten die we gebruiken om Quorn-producten te maken.

Fabriek

Emissies die verband houden met de plaatsen waar onze producten worden gemaakt, de stroom die we gebruiken, de processen die we toepassen en het afval dat we produceren.

Verpakking

Emissies die verband houden met de productie, het transport en de behandeling aan het einde van de levensduur van verpakkingsmaterialen.

Transport

Hoewel transport slechts in geringe mate bijdraagt aan de totale uitstoot, is het toch een belangrijke maatstaf om inefficiënties in onze toeleveringsketens te voorkomen.

HET KAN NOOIT KWAAD OM HET TE VRAGEN

Het doel van Quorn is om transparantie en duidelijkheid over onze koolstofvoetafdruk te bieden. Hieronder vind je de antwoorden op onze meest gestelde vragen, maar als je nog meer informatie wilt, neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk alle meest gestelde vragen
Wat is een CO2-voetafdruk?

De CO2-voetafdruk van een product is een manier om de uitstoot van broeikasgassen gerelateerd aan goederen en diensten te meten, beheren en communiceren. Voor Quorn-producten hanteren we een benadering 'van boer tot bord', die de ingrediënten, productie, verpakking, transport, detailhandel, consumentengebruik en verwerking aan het einde van de levensduur omvat. De ecologische voetafdruk van onze eerste producten - voor onze populaire diepvriesproducten Quorn Fijngehakt en Stukjes - werd in 2012 voltooid en gecertificeerd door de Carbon Trust. Klik hier voor meer informatie over CO2-voetafdrukken.

Wat is de Carbon Trust?

The Carbon Trust is een onafhankelijke, deskundige partner van toonaangevende organisaties over de hele wereld die hen helpt bij te dragen aan en te profiteren van een duurzamere toekomst. Sinds 2012 hebben we ervoor gekozen om samen te werken met de Carbon Trust om onze activiteiten op het gebied van de ecologische voetafdruk van producten te analyseren en te certificeren. Op hun website kun je er meer over te weten komen.

Waar vind ik de ecologische voetafdruk van mijn product?

De CO2-voetafdruk van onze Quorn-producten vind je hier.

Hoe wordt bij Quorn de CO2-voetafdruk van een product berekend?

Ons duurzaamheidsteam werkt samen met collega's in onze toeleveringsketen, leveranciers en medefabrikanten om de koolstofemissies te berekenen die vrijkomen tijdens elke fase van de levenscyclus van een product. Vervolgens zijn we een stap verder gegaan en sinds 2021 werken we samen met de Carbon Trust om onze activiteiten op het gebied van CO2-voetafdruk van producten te analyseren en te certificeren. De Carbon Trust is een onafhankelijke, deskundige externe partner die toonaangevende organisaties over de hele wereld helpt bij te dragen aan en te profiteren van een duurzamere toekomst. Meer informatie over deze organisatie is te vinden op hun website.

Netto positief rapport

Lees meer over wat we tot nu toe bereikt hebben en ontdek meer over de fascinerende ontwikkelingen en innovaties die Quorn helpen om nog Netto positief rapport te worden. Meer informatie