CO2-voetafdruk

KOOLSTOFEMISSIES: HET IS TIJD OM IN ACTIE TE KOMEN

Wat stoot volgens jou de meeste koolstof uit? Auto’s? Luchtvaartmaatschappijen? Elektriciteitscentrales? Het zal je misschien verbazen dat ook de koolstofemissies van vee op de lijst voorkomen. Dat is waarom we allemaal actie moeten ondernemen. Om je een idee te geven over de hoeveelheden, vind je op deze pagina de CO2-emissies tijdens de levenscyclus van onze belangrijkste producten.

DE CO2-VOEDSELAFDRUK?

De statistieken zijn beangstigend. Een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van voedselsystemen. De voetafdruk van dierlijke producten alleen al is goed voor meer dan 50% van de wereldwijde koolstofemissies van de industrie. Het is eigenlijk heel simpel: kies voor voedsel dat minder CO2 uitstoot als een stap in de goede richting om de klimaatverandering tegen te gaan.

Vee

16,50%

De veeteelt genereert ongeveer 16,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.[1]

Dierlijke producten

57%

Ruim de helft van alle voedselgerelateerde emissies is rechtstreeks afkomstig van dierlijke producten.[2]

Landgebruik

77%

De wereldwijde veeteelt gebruikt 77% van de landbouwgrond.[3]

Het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC) en de Europese Commissie gebruikt een formule genaamd ‘koolstofdioxide-equivalent’ (CO2e) om de voetafdruk van een product te bepalen. Hieronder vind je de CO2e-emissies per kg van enkele eiwitbronnen in België.

Rundergehakt

33,03kg CO2e per kg[4]

Kip

4,58kg CO2e per kg[4]

Quorn mycoproteïne

0,79kg CO2e per kg[4]

EEN STAP IN DE GOEDE RICHTING

Bij Quorn® kunnen we met trots zeggen dat we het eerste vleesvrije merk ter wereld zijn dat de koolstofvoetafdruk van zijn producten heeft laten accrediteren door een derde partij. Onze interne experts berekenen de emissies van onze producten. De data worden daarna gecontroleerd en geaccrediteerd door de Carbon Trust zodat je een idee hebt van de cijfers wanneer je kiest wat je gaat eten. Wanneer je ziet dat een van onze producten is gecertificeerd door de Carbon Trust, dan betekent dit dat we niet alleen de voetafdruk van het product hebben gemeten, maar ook dat we ernaar streven om die nog verder verkleinen. Na verloop van tijd zullen Quorn-maaltijden je dus helpen om je koolstofvoetafdruk te verkleinen.

CO2-berekening voor Quorn Fijngehakt, 100g Diepgevroren

CO2e = koolstofdioxide-equivalent

0,26
kg CO2e (Per portie)

Onze producten worden allemaal gemeten per kilogram en per portie van boer tot bord, en laten de koolstofvoetafdruk van de hele levenscyclus van het product zien.

CO2 BEREKENEN: DE SOM VAN DE CO2-EMISSIES

Het duurzaamheidsteam van Quorn Foods werkt nauw samen met de Carbon Trust om de hele levenscyclus van onze producten te onderzoeken. Alles wordt meegerekend, van de ingrediënten die we gebruiken over de energie in onze fabrieken, het transport en zelfs de verpakking die je meeneemt naar huis - tot de emissies die verband houden met de opslag en de bereiding van onze producten bij je thuis. We doen dit om je onze cijfers te laten zien, en we moedigen je aan om andere voedselproducenten te vragen hetzelfde te doen.

Op onze populairste producten zul je vanaf nu dit logo zien staan

HET KAN NOOIT KWAAD OM HET TE VRAGEN

Het doel van Quorn is om transparantie en duidelijkheid over onze koolstofvoetafdruk te bieden. Hieronder vind je de antwoorden op onze meest gestelde vragen, maar als je nog meer informatie wilt, neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk alle meest gestelde vragen

Netto positief rapport

Lees meer over wat we tot nu toe bereikt hebben en ontdek meer over de fascinerende ontwikkelingen en innovaties die Quorn helpen om nog Netto positief rapport te worden.

Meer informatie