Skip to main content
  1. Home
  2. Bedrijf

Het verhaal van Quorn Foods is het verhaal van een revolutie in onze manier van eten.

Een revolutie die ook vandaag nog voortduurt, doordat we nieuwe vleesvrije maaltijden blijven ontwikkelen die goed zijn voor onszelf en voor onze planeet.

Het begon allemaal in de jaren ’60.

Met de visie van één man om de wereld te beschermen. Voedseltekorten waren een serieus probleem en de wereldbevolking groeide snel. Toen Lord Rank zag dat er iets moest gebeuren, schoot hij in actie en zette zijn wetenschappers aan het werk.

Conventionele boerenbedrijven konden de vraag niet bijhouden en dus zocht Rank naar een alternatief. Hij gaf zichzelf de opdracht om een nieuwe, duurzame bron van eiwitten te vinden. En na het analyseren van meer dan 3.000 bodemmonsters van over de hele wereld stuitte hij op goud: een micro-organisme in de fungusfamilie Fusarium venenatum.

En hij bleef doorgaan, totdat we het perfecte recept vonden, voor mens én planeet.

We we doen is een klein zakje Fusarium, tijdens een fermentatieproces dat we sindsdien steeds verder verfijnd hebben, enkele dagen laten groeien in onze vergisters voordat we het oogsten.

De Fusarium venenatum zet koolhydraten om in eiwitten en produceert ‘mycoproteïne’. Dat is een eiwitrijke, duurzame voedingsbron vol vezels, laag in verzadigde vetten en zonder cholesterol. Daarom is mycoproteïne zeer voedzaam.

We beginnen met minder dan een gram mycoproteïne , die we in elke fermentatiecyclus laten uitgroeien tot 1.500 ton. Een zeer duurzaam en milieuvriendelijk proces.

Vol vezels

Laag in verzadigde vetten

Zonder cholesterol

Veel smaak en geen vlees

De ontdekking van Rank heeft voor miljoenen van ons de voeding veranderd, een aantal dat nog altijd toeneemt. Door eiwit van eieren aan de ingrediëntenmix toe te voegen (of plantaardige eiwitten voor ons veganistische assortiment) en het daarna te stomen en te bevriezen, creëren we een textuur die veel lijkt op die van kip. Geen vlees dus, maar veel smaak.

Rank was zich heel goed bewust van het feit dat het succes van Quorn afhankelijk was van de heerlijke smaak en vanaf het eerste begin zijn we bezig geweest om nieuwe overheerlijke recepten te bedenken. Quorn neemt smaken gemakkelijk op, dus door verschillende combinaties van kruiden en specerijen toe te voegen kunnen we een breed assortiment creëren waar iedereen zijn gading in vindt.

Producten zoals Quorn zijn laag in verzadigde vetten, rijk aan vezels en goed voor een veelzijdige, gezonde en heerlijke maaltijd. Naast mycoproteïne bevatten onze Quorn producten ook een hele reeks andere natuurlijke ingrediënten om extra voedingsstoffen toe te voegen. Op die manier lijkt het bij Quorn alsof je vlees eet, maar dan met veel minder impact op het milieu.

Heerlijke voeding als brandstof voor de toekomst

Kies je voor Quorn®, dan kies je voor het behoud van onze planeet. Voor de productie van Quorn Fijngehakt wordt 90% minder landbouwgrond gebruikt dan voor rundergehakt en er wordt 90% minder CO2 uitgestoten. Het is heel simpel: hoe meer we ons bewust worden van wat we eten, hoe beter het is voor onze planeet.

Wist je dat?

Als je rundergehakt in één maaltijd verruilt voor Quorn Fijngehakt, bespaar je net zo veel op de uitstoot aan broeikasgassen als de hoeveelheid die je uitstoot als je je telefoon 2 jaar lang oplaadt.†[1][2]

Het waterverbruik voor Quorn fijngehakt is 10x kleiner dan dat van rundergehakt.†[1]

Er is 90% minder land nodig voor de productie van Quorn Fijngehakt dan voor rundergehakt.†[1]

Lord Rank ontketende een voedingsrevolutie en die is nog altijd gaande

Vandaag de dag genieten miljoenen mensen van een enorm gevarieerd aanbod aan maaltijden met Quorn: voor ontbijt, lunch, diner en voor onderweg. En we blijven Quorn steeds toegankelijker maken, door consumenten over de hele wereld almaar meer keuzes met Quorn aan te bieden.

Ons doel is om voedsel voor de planeet te produceren op een grotere schaal. Daarbij gaat het niet zozeer om ‘vleesvrij’ en ook niet om ‘ethisch verantwoord eten’, het gaat om niet minder dan het behoud van onze planeet.